Beslissingen rondom het levenseinde


In het Willem Holtrop Hospice wordt zorgvuldig omgegaan met vragen over beslissingen rondom het levenseinde.
Wij willen de begrippen 'euthanasie', 'palliatieve sedatie' en 'abstineren' benoemen en onze standpunten daarin voor u verduidelijken.

Abstineren

Abstineren is het afzien van een medische behandeling omdat dit naar heersend medisch inzicht zinloos is. Het in deze situatie niet meer behandelen en dus ook niet meer reanimeren om het leven van de bewoner te verlengen noemt men abstinerend beleid. Dit gebeurt op eigen verzoek, of kan bepaald worden door de arts. De verpleegkundige zorg gaat gewoon door. Tegen bijvoorbeeld pijn krijgt de bewoner pijnbestrijding. De zorg is gericht op het bewerkstelligen van comfort bij de bewoner.

Over het Hospice

Het Willem Holtrop Hospice biedt plaats aan 7 bewoners. Iedere bewoner beschikt over een ruime eenpersoonskamer met eigen sanitair en diverse voorzieningen die het verblijf comfortabel maken.
Lees verder

Voor wie?

Iedereen die ongeneeslijk ziek is en palliatieve terminale zorg nodig heeft is van harte welkom in ons hospice, ongeacht zijn of haar levensovertuiging of geaardheid. Ook financiƫle draagkracht speelt geen rol.
Lees verder

Opname

Een opname kan een keuze zijn om de laatste levensfase door te brengen in het hospice tot en met het overlijden. Ook is het denkbaar dat in de thuissituatie de zorg tijdelijk moeilijk te geven is maar de wens om thuis te sterven nadrukkelijk aanwezig is. In die situatie is het mogelijk een opname voor bijvoorbeeld enkele weken met elkaar af te spreken.
Lees verder