Vrijwilliger worden?

Vrijwilligerswerk bij het Willem Holtrop Hospice.

60 vrijwilligers

Zorgprofessionals

Naast onze zorgprofessionals zetten ruim 60 vrijwilligers zich dagelijks in binnen het Willem Holtrop Hospice in Ermelo. Onmisbare krachten, die samen met het vaste team het verblijf van onze gasten zo fijn mogelijk maken. Van het ontvangen van bezoekers tot strijkwerk, van koffie inschenken tot ondersteuning bij zorgtaken en van technische ondersteuning tot onderhoud van de tuin. Werk is er genoeg, elke dag opnieuw. Als vrijwilliger doe je betekenisvol werk. Wil je, naast je gezin, naasten en werk, betekenisvol werk verrichten voor anderen? Neem dan contact met ons op voor meer informatie of een kennismaking.

Greetje, strijkvrijwilliger

“Iets doen voor niets, maakt je rijk”.

Ook vrijwilliger worden?

Vrijwilligersfuncties

Werkzaamheden & diensten

Zorgvrijwilliger

Werkzaamheden: Je ondersteunt de verpleegkundigen bij het verzorgen van gasten, helpt met wassen, doet de was en ontvangt bezoek. In de middag help je (al dan niet alleen) gasten uit of in bed. ‘s Avonds assisteer je bij het avondeten en het klaarmaken voor de nacht. Bij nachtdiensten slaap je in huis en bied je hulp als dat nodig is.

Diensten: 5 uur per dienst (nachtdienst 22.30 – 7.30 uur). Minimaal 1 dienst per week. Ook weekenden en feestdagen. Voor het inroosteren maak je gebruik van een digitaal roostersysteem

Bijzonder: Veel mooie gesprekken ontstaan tijdens het werk, zoals bij zorgmomenten of tijdens een kop koffie.

Werkzaamheden: Je verzorgt het ontbijt, zet koffie, neemt de telefoon aan en ontvangt bezoek. Je bent het eerste aanspreekpunt voor gasten en hun naasten.

Diensten: Van 8.15 tot 13.00 uur. Je plant jezelf flexibel in via een planningssysteem, ongeveer 1 keer per week.

Werkzaamheden: Je strijkt lakens, pyjama’s en ander wasgoed. Hoe lang je hiermee bezig bent is afhankelijk van de hoeveelheid was en jouw beschikbare tijd.

Diensten: Ongeveer 1 keer per 2 weken, flexibel in te delen door middel van een digitaal roostersysteem.

Werkzaamheden: Je onderhoudt de tuin rond het hospice en verricht taken zoals onkruid wieden, blad opruimen, snoeien en eventueel sneeuw ruimen. Samen met andere vrijwilligers zorg je dat de tuin een fijne plek blijft.

Diensten: Wekelijks in de ochtend (circa 8.00/8.30 uur) totdat het werk klaar is.

Werkzaamheden: Je voert kleine reparaties en onderhoud uit, zoals lampen vervangen, schilderen of een kapotte stoel repareren. Bij lege kamers controleer je of alles in orde is.

Diensten: Ongeveer 3 uur per week of op afroep beschikbaar.

Werkzaamheden: Je doet grotere onderhoudstaken, zoals controle van het dak, schilderwerk of andere grotere klussen die af en toe nodig zijn.

Diensten: Incidenteel, afhankelijk van de werkzaamheden.

Profielschets vrijwilliger

Vrijwilliger Willem Holtrop Hospice

Bij het Willem Holtrop Hospice zoeken we vrijwilligers die samen met ons een warme en liefdevolle omgeving bieden aan onze gasten en hun families. We waarderen diversiteit in ons team, maar zoeken mensen die: 
 
Betrokken en mensgericht zijn:

Je vindt het fijn om met mensen samen te werken en voelt aan wat anderen nodig hebben. 

Flexibel zijn:

Je staat open voor onverwachte situaties, zoals het inspringen bij ziekte of het omgaan met verdrietige momenten. 

 
 
 
Betrokkenheid en mensgerichtheid:

Je bent graag met mensen bezig, vindt het fijn om samen te werken en voelt aan wat anderen nodig hebben. 

Of je nu zorgvrijwilliger, gastvrouw of tuinvrijwilliger bent, je staat open voor het onverwachte. Bijvoorbeeld wanneer er een extra beroep op je wordt gedaan bij ziekte of als je in aanraking komt met een overlijden. 

Het werken in een hospice betekent dat je geconfronteerd kunt worden met verdrietige momenten, zoals rouwende families of overleden gasten. Het is belangrijk dat je je hiervan bewust bent en open bent over je eigen grenzen.

We bieden trainingen en bijscholingen aan, zoals een introductietraining voor nieuwe vrijwilligers, brand- en ontruimingstrainingen, en het gebruik van tilmaterialen. Naast deze praktische trainingen wordt er ook aandacht besteed aan ‘Er zijn’ voor de gasten en diens naasten. Wat betekent dit en hoe doe je dit? We zoeken mensen die bereid zijn om hieraan deel te nemen en zichzelf willen blijven ontwikkelen.

Professionaliteit: Je kunt je eigen zorgen even loslaten en er volledig zijn voor de gasten. Daarnaast kun je goed overleggen met collega’s en verpleegkundigen, en ben je duidelijk over wat je wel en niet kunt doen.

We investeren in onze vrijwilligers door middel van training en inwerken. Daarom zoeken we mensen die bereid zijn zich voor langere tijd aan ons hospice te verbinden. 

Voor sommige functies, zoals technisch vrijwilligerswerk, is het handig als je in de buurt woont en op oproepbasis beschikbaar bent. Zorgvrijwilligers hoeven geen zorgachtergrond te hebben, maar het belangrijkste is dat je in staat bent om nabij te zijn (‘Er zijn’) en een luisterend oor te bieden

Bewust zijn van de situatie:

Je werkt in een omgeving waar je te maken krijgt met afscheid en rouw, en je kunt open zijn over je eigen grenzen. 

Bereid zijn om te leren:

Je volgt een introductietraining en jaarlijkse bijscholingen, zoals brandveiligheid en het gebruik van tilmaterialen. 

Langere tijd betrokken willen blijven:

We investeren in onze vrijwilligers en zoeken mensen die zich voor langere tijd willen verbinden. 

Je hoeft geen zorgachtergrond te hebben, maar het belangrijkste is dat je nabij kunt zijn en een luisterend oor biedt. Voor technische vrijwilligers is het handig als je in de buurt woont en oproepbaar bent. 

Praktische punten

  • Je bent minimaal 25 jaar oud. 
  • Je volgt een verplichte introductietraining van 2 dagen. 
  • Voor een rol als zorgvrijwilliger ben je beschikbaar voor minimaal 1 dienst per week (incl weekenden 1x/maand, feestdagen 2x per jaar en slaapdienst 1x/maand)
  • Je verbindt je voor een langere tijd aan het hospice.

Herken jij jezelf in deze omschrijving en wil je een waardevolle bijdrage leveren aan ons hospice?

Neem dan contact met ons op en ontdek hoe jij het verschil kunt maken. 

Wat krijg je ervoor terug?

Vrijwilliger worden

Wat kun je verwachten?

Als vrijwilliger bij het Willem Holtrop Hospice krijg je veel terug voor wat je geeft. Hier is wat je kunt verwachten: 

  • Toerusting en training
    Je wordt goed voorbereid en krijgt toegang tot trainingen en bijscholingen, waaronder over ziektebeelden en praktische zorg, maar ook over jouw positie als vrijwilliger in de palliatief terminale zorg. Want dat is een bijzondere positie!
  • Werken in een fijn team
    Je maakt deel uit van een warm en betrokken team waarin samenwerking en respect centraal staan. 
  • Voldoening in je werkJe betekent echt iets voor mensen in hun laatste levensfase én voor hun naasten. Kleine gebaren, zoals iemand meenemen naar buiten om van de herfst te genieten, maken een groot verschil. 
  • Energie en waardering
    Het werk geeft energie en voldoening, omdat je weet dat jouw bijdrage waardevol is. 
  • Afwisselend werk
    Geen dag is hetzelfde. Iedere situatie en elk contact biedt een nieuwe ervaring. 
  • Kennis en ervaring opdoen
    Je leert veel over zorg, ziektebeelden en omgaan met mensen, wat je helpt om anderen nog beter te begrijpen. 

Veelgestelde vragen

Vragen?

Wat doe je als vrijwilliger?

Bij het Willem Holtrop Hospice hebben we diverse vrijwilligersfuncties, van zorgvrijwilliger tot gastvrouw en van strijkvrijwilliger tot tuinman/vrouw. Op deze pagina vind je een overzicht van de functies.

Hoeveel tijd je kwijt bent als vrijwilliger bij het hospice hangt af van je functie. Als zorgvrijwilliger werk je wekelijks minimaal een dienst van 5 uur, terwijl je als strijkvrijwilliger eens per twee weken één tot enkele uren bezig bent. Meer informatie over de functies en de bijhorende tijdinschatting vind je op deze pagina.

Vrijwilligerswerk in ons hospice is dankbaar werk. Je kunt veel betekenen voor mensen in de laatste fase van hun leven en voor hun naasten. Daarbij is geen dag hetzelfde, het werk is afwisselend, je leert nieuwe dingen en je maakt onderdeel uit van een warm en betrokken team.

Bij het Willem Holtrop Hospice staan we open voor iedereen. Een christelijke achtergrond is niet noodzakelijk.

Mooie gesprekken ontstaan, zoals we het vaak zeggen, ‘ tussen laken en servet’. In andere woorden, tijdens de werkzaamheden komen de mooie gesprekken vanzelf. Vaak op de momenten waarop je het het minst verwacht

Interesse om vrijwilliger te worden?

Vervolgstappen?

Wat zijn de vervolgstappen? 

Wanneer je interesse hebt om vrijwilliger te worden bij het Willem Holtrop Hospice, volgen de volgende stappen om je goed voor te bereiden op jouw rol: 

  1. Kennismakingsgesprek

Je hebt een gesprek met de vrijwilligerscoördinator en een ervaren inwerkvrijwilliger. In dit gesprek bespreken we jouw motivatie, verlieservaringen, beschikbaarheid, kwaliteiten en eventuele uitdagingen waar je tegenop ziet. Zo kijken we samen of het vrijwilligerswerk bij je past. 

  1. Introductie en inwerkprogramma

 Je krijgt eerst een introductie en een rondleiding door het hospice, zodat je een globaal beeld krijgt van de omgeving en waar alles zich bevindt. Daarna start je een inwerkprogramma dat bestaat uit 6 tot 8 diensten waarin je meeloopt met een ervaren inwerkvrijwilliger. Tijdens deze diensten kun je vragen stellen en bespreken we hoe het gaat, welke aandachtspunten er zijn en of het werk bij je past. 

  1. Afrondend gesprek

 Na de inwerkperiode volgt een afsluitend gesprek met de vrijwilligerscoördinator. Samen kijken we of je je voldoende toegerust voelt om zelfstandig aan de slag te gaan of dat je nog extra ondersteuning nodig hebt. 

  1. Start en bijscholing

 Als je klaar bent om zelfstandig te werken, word je ingeroosterd en leggen we het rooster- en planningssysteem uit. Daarnaast volg je jaarlijks een tweedaagse training, waarin je verder leert over jouw rol als vrijwilliger, hoe je gesprekken voert en hoe je met aandacht en gevoel aanwezig kunt zijn. 

Bij ons sta je er nooit alleen voor. Met begeleiding, training en een warm team helpen we je om jouw unieke bijdrage te leveren in het hospice.

Contact

Benieuwd hoe jij als vrijwilliger het verschil kunt maken in ons hospice? Of wil je meer weten over wat het vrijwilligerswerk inhoudt? Neem gerust contact met ons op – we vertellen je graag meer!

“Na mijn pensionering zocht ik iets om me functioneel te voelen in onze samenleving en dat bleek vrijwilligerswerk in het Willem Holtrop hospice.

Ik voel me heel nuttig, het werk is leerzaam en dankbaar en de verpleging en leiding benadrukken ook steeds dat we de zorg voor onze gasten SAMEN doen.

Ik ben blij bij dit team te horen.”

 

Joke – zorgvrijwilliger